Senatorul american Bernie Sanders a cerut formal Congresului de la Washington să examineze asistența militară oferită de Statele Unite Israelului, condamnând ”bombardamentele generalizate” efectuate de armata israeliană în Fâșia Gaza.
Senatorul Bernie Sanders, un politician independent care este foarte apropiat de Partidul Democrat, al președintelui Joseph Biden, a propus un proiect de lege prin care condiționează asistența militară oferită de Washington Guvernului israelian. Sanders cere Departamentului de Stat să elaboreze un raport privind potențiale încălcări ale drepturilor omului comise de armata israeliană în cursul actualei ofensive din Fâșia Gaza, conform organizației de profil Responsible Statecraft.
”Știm cu toții că actualul război a început prin atacuri teroriste brutale comise de grupul Hamas. Dar acum sunt bombardamente generalizate comise de Guvernul de dreapta al premierului Benjamin Netanyahu. Bombardamentele generalizate sunt imorale, încalcă legile internaționale, iar Congresul SUA trebuie să solicite răspunsuri despre modul în care se derulează actuala campanie. Un război pentru o cauză justă nu poate scuza atrocitățile comise în război”, a afirmat Bernie Sanders, citat de cotidianul israelian Haaretz.
”Este de neimaginat amploarea suferințelor din Gaza, va fi unul dintre cele mai întunecate capitole ale istoriei noastre moderne. Este un cataclism umanitar, generat cu bombe și cu fonduri americane. Trebuie să admitem acest lucru și să punem capăt complicității noastre”, a subliniat Bernie Sanders.
Pe fondul criticilor internaționale și al presiunilor SUA, Guvernul Benjamin Netanyahu a anunțat, vineri, deschiderea punctului vamal Kerem Shalom, situat la frontiera cu Fâșia Gaza.
Decizia a fost luată pentru a permite reducerea traficului prin punctul de trecere Rafah, situat la frontiera dintre Egipt și Fâșia Gaza.
”Este o veste bună, desigur”, a reacționat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), potrivit cotidianului Le Monde.
Grupul danez Maersk a anunțat suspendarea traficului maritim prin Marea Roșie, din cauza atacurilor cu rachete și drone comise de insurgenții huthi din Yemen ca ripostă la ofensiva israeliană din Fâșia Gaza. Și compania germană Hapag-Lloyd a anunțat că analizează posibilitatea suspendării traficului prin Marea Roșie.
Bilanțul bombardamentelor israeliene a ajuns la cel puțin 18.787 de morți în Fâșia Gaza, iar alte 50.897 de persoane au fost rănite, a anunțat Ministerul local al Sănătății, subordonat grupului islamist Hamas.